Snow White

Snow White

luni, 3 martie 2014

Imaginea Revolutiei Romane din 1989 si a revolutionarilor (V) PETER HURLEY

https://www.youtube.com/watch?v=Hxo1LzTo8zQ&feature=youtu.be

Romania e tara in care niciodata nu stii exact daca stii toata povestea…

Discursul lui Peter Hurley la Simpozionul comemorativ LIVIU CORNELIU BABES, Brasov, 2 martie 2014 pentru Graphic Arts & Media si Portalul Revolutiei Romane

Peter Hurley, foto PHOTOARTS, Brasov, 2 martie 2014
Peter Hurley, irlandezul "indragostit" de Romania. http://www.traditia.ro.
Il lasam pe el sa se prezinte prin "concluziile" la care a ajuns privind Romania:
"Romania este o tara greu de inteles. Este des categorizata incorect in strainatate, uneori intentionat spre dezinformare, alteori din ignoranta.
Esenta Romaniei se afla mai ales (dar nu numai) in zona rurala, in civilizatia voastra rurala straveche, care inca incearca sa supravietuiasca. Unii numesc acest fenomen "taranime".
Exista deja un oarecare nivel de constiinta in Romania in ceea ce priveste adevarata valoare a acestei civilizatii rurale si rolul ei in identitatea voastra nationala, dar acum este in asa de mare pericol, incat mi-e teama ca aceasta constiinta va deveni general acceptata numai dupa ce va muri, cum s-a intamplat deja in tarile vestice, printre care si Irlanda. Romania este inca "altfel", si in acel "altfel" cred ca se afla adevaratul vostru rol in viitorul Europei.
Consider ca este esential sa se creeze o comunitate in care se pot regasi cei care vor sa fie informati si, mai ales, cei care vor sa se implice…"

http://www.traditia.ro/drumul-crucilor.html
"Drumul crucilor" - "the Way of the Crosses" - o calatorie initiatica in cautarea spiritului romanesc, vazuta prin ochii unui irlandez
Cartea Drumul crucilor a fost lansata in editii romana si engleza, publicate de Editura Martor a Muzeului National al Taranului Roman.
Drumul crucilor prezinta experientele uimitoare traite de Peter Hurley de cand se afla în Romania, in special calatoria pe jos de la Sapanta la Bucuresti. Pornind de la credinta ca spiritul popoarelor europene traieste in satul romanesc, ca Romania este ultima tara "vest" europeana care inca mai pastreaza vie, nealterata, civilizatia rurala autentica, Peter Hurley face o incercare de a convinge romanii sa descopere atat comoara nepretuita pe care o reprezinta traditiile populare, cat si responsabilitatea care le revine pentru pastrarea acestora.
"Irlanda este o tara straveche, dar noi traim cu vestigiile civilizatiei noastre taranesti. In Romania, aceleasi traditii le gasesti inca vii. Este un aspect definitoriu pentru tot ce inseamna pozitionarea Romaniei", afirma Peter Hurley.

Peter Hurley, Mircea Sevaciuc,
Douglas Wallace

Douglas Wallace, Peter Hurley,
Gheorghe Iosif










Peter Hurley:
Multumesc, domnule Sevaciuc. Nu va retin, fiindca timpul curge si… o sa zic doar cateva cuvinte: ma bucur foarte mult ca am onoarea sa fiu aici astazi… (…) din Irlanda sunt si de douazeci de ani locuiesc in Romania. Inainte sa ajung in Romania stiam foarte putine lucruri despre tara voastra, dar unul dintre lucrurile pe care le-am citit a fost despre un om care a facut acest gest suprem, in Brasov, pe 2 martie 1989. Asa ca… vestea circula. (…) dupa 20 de ani, am aflat multe lucruri, dar Romania e tara in care niciodata nu stii exact daca stii toata povestea… Probabil e la fel si pentru voi… si, bineinteles, pentru turistul permanent care ma aflu aici… Dar sunt unii dintre oamenii pe care i-am intalnit pe parcursul anilor si unii dintre ei mi-au zis niste lucruri care mi-au ramas si care cred ca sunt adevarate. Ca in 1948 adevarata Romanie a fost asasinata si a fost instalata o antiRomanie. Si ca in 1989 aceasta antiRomanie a fost inlocuita cu o pseudoRomanie si ca pana nu se trece de aceasta pseudoRomanie, lucrurile nu se leaga… Cred ca (pentru) frustrarile pe care le simtim – si ma includ in aceste frustrari… cu bucurie! – despre starea in care se afla Romania in actuala pozitie… semintele acestor probleme au fost puse inca de atunci. Stiti mult mai bine decat mine…
Un taximetrist mi-a reparat masina recent si m-a sfatuit sa cumpar o carte de a Parintelui Arsenie Boca…, Invataturile Parintelui Arsenie Boca si… as vrea sa citesc cateva randuri: “Incercarile prin care a trecut crestinismul, mai ales la inceputurile Bisericii, Dumnezeu ar fi putut sa le opreasca, dar nu le-a oprit – pentru ca aceasta ar fi oprit crestinismul. Focul Iubirii divin, de dragul Adevarului, intre potrivnici, se aprinde si se mentine. Acesta e paradoxul: crestinismul reinvie in raport direct proportional cu incercarile de a-l stinge”.
Cand am pus capat la o carte care se numeste Drumul crucilor - si nu-mi place sa vorbesc despre ceva ce am scris in carte, dar aici suntem intr-un cadru special si… -, ma gandeam, mult timp, care ar fi ultima fraza, aproape ultima fraza pe care sa o pun in carte si… (…) ma aflam in Sighisoara si stateam in Cetate si… am gasit ultimul lucru pe care l-am pus in carte: este scris cu litere de doi metri deasupra raului Tarnava, ce trece prin mijlocul Sighisoarei, vizavi de Cetate si, in fata, Biserica Ortodoxa… si acolo scrie cu litere mari, si este senzational, si este unul dintre exemplele de lucruri despre Romania care te incarca de fiecare data, care este intr-adevar o provocare pentru cei ce mai vor si mai pot sa locuiasca in Romania, dar care in acelasi timp te incarca foarte mult… – si eu n-as renunta sa traiesc in Romania! Si… nici n-as da orice roman pentru un schimb cu orice irlandez… as putea sa zic… - Si este scris acolo: VIATA ESTE O CONDITIE NECESARA PENTRU A TRAI, DAR INSUFICIENTA PENTRU A FI!... FA-TI DATORIA SI VEI AFLA CINE ESTI!... Cu respect…  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu