Snow White

Snow White

luni, 3 martie 2014

Imaginea Revolutiei Romane si a Revolutionarilor (III) - Adrian Sobaru la Comemorarea lui Liviu Babes, Brasov, 2 martie 2014

Adrian Sobaru se arunca de la Balconul salii de plen a Parlamentului intr-o zi de 23 decembrie (2010) – cand ar fi trebuit sa se sarbatoreasca victoria Revolutiei Romane si a Libertatii -, protestand fata de deciziile unui guvern nedrept de a diminua si, implicit, a incalca drepturile copiilor cu dizabilitati. Unii oameni din presa au afirmat ca sacrificiul sau era facut in scop personal (unul dintre propriii sai copii suferind de autism), lucru total neadevarat. Pe tricoul purtat in momentul “saltului in neant”, era scris : „Ne-ati ciuruit !!! (O parafraza la o expresie celebra din filmul Cu mainile curate, regizat de Sergiu Nicolaescu, preluata adesea de catre politicieni – presedintele Basescu, dupa alegeri: Un fleac, i-am ciuruit!; premierul Ponta, la o inaugurare de cinematograf, adresandu-i-se lui Sergiu Nicolaescu: Nu voi spune L-am ciuruit! etc.) Ne-ati vandut si ne-ati tradat. Ne-ati ucis viitorul copiilor. Ne puteti lua viata si banii dar nu LIBERTATEA !!!”. Aceste fraze arata intentia eroului contemporan de a protesta pentru viitorul tuturor copiilor, nu numai al copiilor sai, nu numai al celor cu dizabilitati. Mai mult, Adrian Sobaru considera ca, dupa ce Dumnezeu nu l-a lasat sa moara, a inteles ca raul era cu mult mai mare decat crezuse el si ca a primit a doua sansa la viata pentru a lupta impotriva acestuia. In 2013, Sobaru a intrat in greva foamei, in mai, apoi in septembrie, chiar de ziua copilului sau. El a solicitat depolitizarea mass-media si a institutiilor statului de drept, respectarea promisiunilor din campaniile electorale si, din nou, a drepturilor si libertatilor tuturor oamenilor “de rand”.

Un interviu cu Adrian Sobaru a realizat Gheorghe Iosif, pentru Portalul Revolutiei Romane http://www.portalulrevolutiei.ro/forum/index.php  si il puteti urmari la https://www.youtube.com/watch?v=eqR0MS2IUf0

Intr-un editorial din Observator cultural, iunie 2011, Carmen Musat o cita pe Doina Cornea: “In vreme ce, in revista 22, Adrian Sobaru este privit cu condescendenta si considerat instabil emotional, Doina Cornea – ea insasi acuzata de instabilitate emotionala, pe vremea cand protesta impotriva puterii comuniste – ii trimite acestui om simplu, dar pentru care valorile morale inca mai conteaza, un mesaj impresionant: „Forme extreme de protest nu se fac decat fata de oameni sensibili, la a caror iubire se poate apela. Era teoria lui Gandhi si el a izbandit. Onorate domnule Sobaru, tin sa va spun ca gestul dumneavoastra din Parlament m-a impresionat profund. Am inteles de la inceput ca era un protest transpersonal in interesul majoritatii romanilor loviti de masurile aberante ale guvernantilor actuali. Era un gest de sacrificiu personal in interesul celorlalti. La fel am pretuit si explicatiile pe care le-ati dat, apreciind mai ales faptul ca nu ati cedat in fata unor sfatuitori – obedienti, oportunisti si aroganti – obisnuiti sa traiasca in minciuna. Va multumesc pentru lectia pe care ne-ati dat-o tuturor“.
Asemanat in repetate randuri cu Liviu Babes, Adrian Sobaru refuza sa se compare pe sine cu acesta, fiind coplesit de personalitatea Eroului din Poiana; el a venit la comemorarea de la Brasov cu un mesaj foarte important: cei care nu le vor romanilor binele doresc – cu o aparenta recunostinta! - sa le izoleze martirii in trecut, sa-i claustreze intr-o istorie ca si moarta, pietrificandu-i acolo, inchisi in timpul lor. De aceea, noi trebuie sa privim in prezent si viitor, transpunand in viata noastra si a copiilor nostri valorile in care Eroii au crezut, principiile pentru care s-au jertfit, sufletul lor – traind prin noi - sa fie parte din sufletul nostru.

Un fragment de inregistrare cu Adrian Sobaru, la Simpozionul comemorativ LIVIU BABES, 2 martie 2014.
Mircea Brenciu:
-          Sangele de gazetar din mine nu ma lasa sa nu-l intreb… am o tentatie… Adrian, e greu sa fii erou?
Adrian Sobaru:
-          Eu cred ca generatia noastra a depins de noi, generatia urmatoare… iar fara oameni ca Liviu Babes, care impune respect, oameni care au murit la Revolutie, care…, datorita lor poti sa te gandesti ca putem sa visam la o alta Romanie, care poate sa dea o speranta copiilor nostri,… va spun doar un lucru:… scuze ca nu sunt un bun vorbitor si sunt un tip mai emotiv si in fata domnului general Chelaru ma pierd, va intreb pe dv, daca pierdeti o mana sau un picior…, n-o spun… Doamne, iarta-ma,… va dati seama atunci cat pretuiti mana sau piciorul sau organul respectiv. Ei, asa se intampla si cu societatea aceasta – nu trebuie sa vorbim doar de trecut, trebuie sa ne gandim la viitor. Iar… nu vreau sa vorbim despre Romania “A fost odata”, vreau sa vorbim despre Romania ce va fi pentru copiii nostri… Nu stiu cate tari au posibilitatile pe care le avem noi, oamenii sunt destepti, nu neaparat ca suntem cei mai destepti din lumea asta, dar romanii sunt destepti, avem resurse, avem pamant, avem patru anotimpuri, avem tot ce ne trebuie, numai sa vrem!... Nu stiu, poate putin curaj… (…) Si bun simt…  Ca noi nu o ducem rau din criza economica, nu aceea e cea mai importanta, nu criza politica e cea mai importanta, cea mai importanta e criza de moralitate, aici e cea mai mare problema…
Mircea Brenciu:
-          Adrian, intrebarea pe care urma sa ti-o pun…, spune-mi, e greu sa comiti gestul fatal, saltul acela?
Adrian Sobaru:
-          Nu…, eu unul nu sunt genul de om sinucigas, eu m-am dus pentru un protest, dar probabil… trebuia. Iti pierzi controlul, dar Dumnezeu a demonstrat ca raul nu s-a oprit acolo si… poate e nevoie sa ne gandim si sa nu uitam… Si cred ca copiii nostri merita sacrificiul nu al unui om, al unui grup de oameni ci, cum spunea Stefan cel Mare…, eu nu pot sa spun cuvintele fiindca n-am niciun drept. Tara asta nu e a mea, nu-i a voastra. E a urmasilor urmasilor nostri, toti avem o datorie fata de ei. Si stiu doar un lucru: chiar daca o sa mor de foame, fiindca n-am acceptat la inceput niste compromisuri, stiu doar…, poate ca sunt vinovat ca n-am acceptat, fata de familia mea, dar un lucru pot sa spun sigur: pentru faptul ca-ti pastrezi coloana…, copiii mei nu ma vor arata niciodata cu degetul ca nu am incercat sa fac ceva pentru ei. Atata stiu si va multumesc.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu